Zgodovina kluba

Leta 2018 v Rokometnem klubu Črnomelj obeležujemo 65-letnico obstoja, kar nas uvršča med najstarejša rokometna društva v Sloveniji.

Začetki črnomaljskega rokometa sicer segajo v leto 1952, ko se je pod vodstvom prof. Marjana Kolariča rokomet začel razvijati med srednješolsko mladino, uradno pa v leto 1953, ko je bila oblikovana in registrirana moška ekipa velikega in malega rokometa, ki je začela tekmovati. Začetnim uspehom moške ekipe so sledila dekleta, ki so najprej začela igrati veliki rokomet. Članska ekipa deklet je bila nato leta 1958 prvak Slovenije v članski konkurenci in zmagovalec Pokala Slovenije, kar do danes ni uspelo še nobenemu kolektivnemu športu v Občini Črnomelj. Žal je leta 1977 prenehala organizirana rokometna aktivnost žensk. V letu 1978 pa se je po dolgem času moška ekipa uvrstila v prvo republiško ligo. Svoj največji uspeh je dosegla z uvrstitvijo v polfinale Pokala Slovenije v sezoni 1979/80, kjer je izpadla proti takratnim finalistom evropskega pokala in državnim prvakom, Kolinski Slovanu iz Ljubljane. Članski rokomet smo nato s spremenljivimi uspehi igrali v prvi ligi in nato v drugi ligi – vse do danes, ko nastopamo v prvi B-slovenski rokometni ligi.

 

(Leto 1954, prva članska ekipa (mali rokomet): Jurij JAKLIČ, Vlado ČOP, Ivo LIKAVEC (hkrati trener), Stine VARDJAN, prof. Marjan KOLARIČ,

Darko ŠTAJDOHAR, Tone ŠIMEC, Andrej KLEIN, Miro ŠUJICA)

 

V tako dolgem času se je v klubu zvrstilo zelo veliko igralk, igralcev in športnih delavcev, ki so pustili svoj pečat. Zahvale za ves trud si zaslužijo vsi!

Prav tako se je v tem času zvrstilo ogromno športnih uspehov, tako lokalnih in nacionalnih kot tudi mednarodnih. Več o njih si lahko preberete v biltenu, ki ga je ob 50-letnici kluba pripravil upravni odbor RK Črnomelj. PRAZNIK ČRNOMALJSKEGA ROKOMETA /zlati jubilej (1953-2003)/